Com funcionen

 

Estufes de massa tèrmica Ja fa alguns segles, en regions on el fred es deixa notar amb força, van observar que una manera molt eficient d’escalfar-se era acumulant calor en un material com la pedra. Aquest va ser l’origen de les anomenades estufes de massa tèrmica.

El funcionament és el següent: Dins la cambra de combustió es fa un foc de curta durada (1-1,5 hores), però molt intens. Al sortir de la cambra de combustió, els gasos calents fan un recorregut per l’interior dels conductes de l’estufa, i cedeixen l’escalfor a l’estructura de l’estufa abans de sortir per la xemeneia. Un cop apagat el foc, aquesta calor acumulada es va alliberant d’una forma suau i continuada durant hores.

Aquestes estufes s’anomenen de massa tèrmica perquè la massa o estructura de l’estufa, feta de rajols, s’escalfa i és la responsable de realitzar la funció tèrmica, és a dir, d’escalfar l’ambient.

Per dissenyar les estufes escullo el sistema que més s’adapti en cada cas. Pot ser el sistema de contra-corrent finlandès, el rocket stove, o bé el de lliure moviment dels gasos, o de campana, del rus Igor Kuznetsov, un dels sistemes més versàtils per dissenyar estufes de massa tèrmica.